2014. december 1., hétfő

Nulla szemét, boldogabb élet

Hiába kutakodtam a Facebookon, nem találtam olyan oldalt, ami kizárólag bio témákkal foglalkozna. Arról nem is beszélve, hogy a biopamutról és annak fontosságáról még kevesebb szó esik a fent említett oldalon.
Mivel 100% biopamutból készül gyermekruhák forgalmazásával foglalkozom miniatűr webshopomban, ezért eldöntöttem, hogy ha hegy nem megy Mohamedhez, hát Mohamed megy a hegyhez...és nyitok egy ilyen irányultságú közösséget. Persze, lehet, hogy csak én voltam a béna és rossz helyen keresgéltem...

Javában ez a blog  a "Minden, ami bio" facebook oldalra készül linkként. Leginkább külföldi cikkek fordítását fogjátok megtalálni és egyéb, hazánkban még kevésbé ismert kezdeményezésekről fogtok olvasni.

Kezdjük is rögtön egy amerikai példával.



Lauren Singer New Yorkban él. Két éve elhatározta, hogy ő bizony nulla-zéró-semmi szemetet nem fog termelni életmódjával. Persze ő sem élt mindig így. A fordulópontot egy egyetemista csoporttársának idegesítő szokása hozta el. A lány minden nap műanyag zacskóban hozta az ebédjét, műanyag palackból itta a vizét és műanyag evőeszközökkel evett, amit aztán szépen dobott is ki a kukába nap mint nap. Lauren csak morgott magában, de a lánynak nem szólt semmit. Aztán mikor feldúlva hazament egy ilyen élmény után és otthon kinyitotta a hűtőjét, megdöbbent az őt fogadó látványtól. Minden műanyag csomagolásban sorakozott és várt a végső felhasználásra. "Te KÉPMUTATÓ!"- gondolta magában. "Én a zöld lány vagyok és nem műanyag lány! Mi a csudát csináltam az eddig??" Ekkor határozta el, hogy minden műanyagot száműz az életéből.

Új életformája azonban jelentős változásokat igényelt. Hiába volt fenntarthatósági manager a New Yorki Környezetvédelmi Hivatalnál, hiába diplomázott környezetvédelmi tanulmányokból, ilyen irányú tapasztalata kevés volt.

A műanyag kiiktatása korántsem volt egyszerű feladat. Azt jelentette, hogy gyakorlatilag mindent előrecsomagolt terméket magának kellett elkészítenie. Ez magába foglalt a fogkrémtől a tisztítószerekig mindent. Mindent, aminek elkészítéséről Laurennek a leghalványabb fogalma sem volt. Az internet persze a segítségére volt. Rátalált a ZERO WASTE HOME nevű blogra, amit Bea Johnson, egy kétgyerekes kaliforniai anyuka ír(t). "Ha ezt egy család meg tudja csinálni, akkor nekem is menni fog, hiszen egyedül élek" - határozta el Lauren.

És hogyan lett a nulla műanyagból nulla szemét?

Először is nem vásárolt többet előrecsomagolt termékeket. Helyette vitte a saját szatyrát, üvegét, amit ömlesztve árult termékekkel töltött meg. Csak használt ruhákat kezdett el vásárolni. A saját pipere - és tisztítószereit maga kezdte el készíteni. Eladományozta vagy eladta a felesleges holmijait; például azt a 10 farmert, amit már a gimi óta nem hordott vagy a megszámlálhatatlanul sok mütyűrjét, dekorációs anyagát.

De ami a legfontosabb, elkezdett azon gondolkodni, hogy mik a potenciálisan "szemét termelő" helyzetek. Nemet mondott a koktélba tett szívószálra, műanyag és papír szatyrokra a boltokban. Ez a periódus kb. egy évig tartott és jelentős erőfeszítést igényelt Laurentől. A legnehezebb volt szembenézni addigi életével! A környezetvédelmi tanulmányokat folytató lánnyal, a fenntartható környezet csillogó irányjelzőjével, akinek az élete egyáltalán nem ezt mutatta.

Rájött, hogy bár sok környezetvédelmi kérdéssel foglalkozott és támogatott, de az életmódja igazán mégsem volt zöld...
Mióta változtatott az életformáján, az élete napról napra jobb lett.

Íme néhány példa, hogy mitől jobb a szemétmentes élet:

1. Pénzt spórol
Mielőtt bevásárolni indul, mindig listát ír, amit be is tart. Így megkíméli a környezetét és a pénztárcáját az impulzív vásárlásoktól. Azt veszi meg, amire szüksége van. Hogy ömlesztett áruból vásárol, nem fizet a csillogó, de kidobható csomagolásért. Amikor pedig ruhát vesz vagy second hand boltba megy, vagy erősen leárazott holmik közül válogat.

2. Jobbat és jobban eszik
Mióta friss árut vásárol, csökkent az egészségtelen áruk vásárlásának lehetősége. A készételek helyett most biopiacokon biotermékeket vásárol nagyobb tételben.

3. Boldogabb
Szemétmentes élete előtt szupermarketekben vásárolt zárás előtt, mert soha nem vásárolt be normálisan vagy elviteles ételeket vett, esetleg a drogériákban kóválygott valami új kencét keresve magának.
Most egy tipikus hete a következőképp néz ki. Heti egyszeri bevásárlás, ahol mindent megvesz, amire azon a héten szüksége van. Ez nemcsak a főzéshez kell, hanem a tisztító- és szépségápolási szereihez is. Hisz minden, amire otthon szüksége van, előállítható egyszerű alapanyagokból. Egyszerűbb és egészségesebb, nincs benne semmi mérgező anyag.
Soha nem gondolta, hogy ez az új életmódja majd boldogabbá teszi, de ezek a tapasztalatok ösztönözték Laurent, hogy blogot indítson, ahol másokat is ösztönözhet a szemétmentes életre, valamint tanácsokat és tippeket ad különböző háztartási tisztítószerek elkészítéséhez.

Lauren otthagyta az állását és megalapította a The Simply Co. cégét, ahol a saját maga által készített tisztítószereket árul.



(Az írás a www.mindbodygreen.com "I haven't made any trash in 2 years. Here is what my life is like" cikke alapján készült.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése