2014. december 6., szombat

Szemét nélküli család

Hogyan lehet szemét nélkül élni egy négytagú családnak? Hatalmas odafigyeléssel és egy teljes életmód váltással.

Pár bejegyzéssel ezelőtt írtam egy kaliforniai családról, akik szinte semmi szemetet sem termelnek. Mindent újrahasznosítanak vagy az erre a célra kihelyezett konténerekbe dobják. Odafigyelnek arra, hogy mit és milyen csomagolásban vesznek - lehetőleg csomagolás nélkül, ömlesztve- bio háztartási szereket vesznek vagy készítenek és így tovább.

Ismerjétek meg a Johnson háztartás éves szeméttermését!

Manapság a legtöbbet feltett kérdés a családnak: "Mekkora a befőttesüveg?"

Igen, a befőttesüveg. Az anyuka, Bea ugyanis csatos üvegekbe gyűjti össze azt a szemetet, ami egyébként a kukába menne. Ne gondoljatok itt kamrányi gyűjteményre. Minden évben egy ilyen üveget töltenek tele. Persze ezek tömege és összetétele változik, de ezt a méretet nem lépik túl egy évben sem.

A 2014-es üveget már lezárták. Náluk egy év októbertől októberig terjed.

Nézzük, mit rejt az idei üveg!



1. Fotópapír és képeslapok. Ez utóbbiakat olyanoktól kapják, akik nem ismerik az életmódjukat. Persze, amennyire lehetett, ezeket is felhasználta őket egy művészeti projekthez.

2. Teljesen elhasznált kerékpáros felszerelések: biciklis kesztyű, kormány szalag, ami darabjaira szakadt.

3. Divathulladék :) Úgy, mint pár szalag, amit egy használt szandálról vágott le. Hátizsákról cipzár és egy párátlanító, ami az előbbi hátizsák zsebében érkezett.

4. Laminált lapok: fogászati biztosítási kártya, laminált működési engedély, amit még a 2006-os adópapírok újrahasznosítása közben talált.

5.Matricák: csomagoláson található matricák, sajt címke, figyelmeztető címke, amit egy kábelről vágott le.

6. Otthoni javítgatások hulladéka

7. Szépségápolási és higéniai szemét: törött szempillafesték kefe valamint 5 sebtapasz, amiből négyet még azelőtt ragasztottak a fia karjára egy oltás után, mielőtt szólhattak volna, hogy ők ilyet nem használnak. Az ötödikt pedig Scott fia kapta a térdére egy biciklis baleset után.

8. Egyéb matricák hátlapjai, mint például postai pecsét hátlap, vagy a fent említett kormány szalag leválasztott oldala.

9. Kertészkedésből maradt hulladék. egy zöld műanyag masni (valószínűleg cipőre ragadva került a kertbe) illetve az utolsó porvédő maszkunk (már kendőt használunk helyette).

10. Utazási szemét: az útlevél külső lapjai -  belsőket újrahasznosíthatóak voltak- illetve egy becsekkolt bőrönd címke.

11. Gyerek szemét: rágógumi és party - ajándék repülő.



Ha belegondolok, hogy egy háztartás ilyen kevés szemetet termel, elszorul a szívem. Mi mindent a megfelelő szelektív kukába dobunk és csak kevés megy a hulladéktelepekre, azonban így is egy nap alatt több kerül a szemétbe, mint nekik egész évben.

Bár én képtelen lennék ilyen szigorú keretek között élni, azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy lehet így is és akkor már az sem lesz teher, hogy a joghurtos dobozt és a fedelét elöblítve hajítsuk a szelektív gyűjtőnkbe.

(Az írás a zerowastehome.com bejegyzése alapján készült. Képek forrása is az előbbi.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése