2014. december 10., szerda

Bio a babának

Mióta gyerekeim vannak, egyre fontosabb lett az a szó, hogy"bio" vagy "organic", ahogy az angolok mondják. Korábban fikarcnyit sem foglalkoztatott a téma, viszont az ikrek születése óta komolyabban beleástam magam a témába, lévén ekcémások a szentjeim. Legyen az étel, ruha vagy kozmetikum.


A bio szóról általában valami nagyon egészséges, tiszta és biztonságosabb dolog ugrik be az embereknek. Csak semmi méreg, semmi vegyszer. Erre persze a gyártók is építenek. Ha megnézzük a legtöbb ilyen terméket - és itt most elsősorban  kozmetikumokra gondolok-, majdnem mindnek szemet gyönyörködtető csomagolása van, lehetőleg valamilyen barátságos, natúr színben, újrahasznosított vagy újrahasznosítható csomagolásban.  Mivel ebben óriási biznisz van, a cégek ezért jelentős összeget áldoznak a " köz hangulatának" formálására. Persze megértem őket, még mindig hatalmas előnyben vannak az olcsóbb, nem bio termékeket előállító vállalatóriások. Hiába van naponta valami új, ami éppen "rákkeltő", meg "csúnya méreg"- aminek sokszor még nem igazolták valódiságát, azonban az internetnek köszönhetően villámgyorsan elterjedt - de azért valljuk be őszintén: mi is szívesebben vásárolunk természetes(nek hitt) portékákat.

Mivel igyekszem elkerülni a boltozást, ezért a hazai biokozmetikum felhozatalt annyira nem ismerem. Rendszeres online vásárló lévén két külföldi példát hoztam nektek. (jó szokásomhoz híven)

Kezdjük is mindjárt a Green People-lel. Nem meglepő módon egy brit hölgy fejéből pattant ki az ötlet, aki egy ekcémás kislány anyukája volt. Szinte hihetetlen, de 1999-ben - két évvel az alapítás után- az Egyesült Királyságban elegendő volt 1%!!!! természetes összetevő ahhoz, hogy natúr néven eladható legyen az adott termék. Ez egészen elképesztő. Ekkor Charlotte - a tulajdonos- a Soil Associationnel közösen kidolgozta a bio szépségápolási és egészségügyi termékekre vonatkozó szigorú kritériumokat. Ezek voltak az első ilyen jellegű normák.

A Green People termékekben biztosan nem találsz agresszív, szintetikus összetevőket, úgy mint parabének, sodium lauryl szulfátot esetleg etanolt illetve semmiféle mesterséges illat- vagy színezőanyagot sem. Baba termékeik Organic Baby/Children név alatt futnak. Talán az egyik legszélesebb bio babakozmetikum palettával rendelkeznek.

17 évvel később, rengeteg tapasztalattal a hátuk mögött büszkék arra, hogy több, mint száz termékük viseli a Soil Association jelet.




A Lulu&Boo is hasonló elgondoláson működik. Itt is egy betegség indította el az alapítókat a biokozmetikumok gyártásának útján. Szintén nagyon sok termékük rendelkezik Soil Association tanúsítvánnyal, sok termékük vegán és számos díjat nyertek már. Online mindkettő beszerezhető




Persze, mint minden organikus termék, ezek sem olcsók. Kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy megéri e ezeket beszerezni vagy maradnak a hipermarketek kínálta termékeknél. Ezzel eszem ágában sincs leminősíteni sem az ottani kínálatot, sem pedig a vásárlókat. Sajnos az két külön dolog, hogy mit szeretnénk adni a babánknak és mit enged meg a mai magyar valóságban  a pénztárcánk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése