2015. június 12., péntek

Etetőszék mustra - amiket mi használ(t)unk

Családi legenda nálunk, hogy hogyan vett imádott nagynéném 1000 éve nekem egy Chicco etetőszéket. Baba koromban azért még nem volt annyi féle változat etetőszék fronton - meg jobbára máshol sem -, mint manapság. Egy mai anyukának csak a fantáziája no meg a család költségvetése szabhat határt mikor beszerzik ezt a több évig nélkülözhetetlen darabot, hisz a legolcsóbb ikeás darabtól a csillagos égig érnek az árak.


Elég korán elkezdtem a hozzátáplálást, lévén, hogy a gyerekek mind tápszeren nevelkedtek. Mikor a lányok négy hónaposak lettek, megkapták az első gyümölcsadagjukat. Imádták. Ekkor azonban a csajszik még nem tudtak ülni biztonságosan, ezért a babahordozókat használtuk az etetésre. Nem kell részleteznem, hogy mennyire nem volt ez praktikus. Kezdetben a földön ülve kapták a pempőt, de annyira kényelmetlen volt nekem, hogy később a hordozók felkerültek az asztalra vagy a konyhapultra. Hú, most biztos páran a szívükhöz kapnak, hogy ez mennyire veszélyes. Persze, az, de nem volt más. Akkor. Mikor már elég jól ültek, pár hónappal később, megvettük az első etetőszéküket. Igen, az elsőt, mert azt még követte kettő másik...

Az első: Chicco Happy Snack

Angliában vettem a Mothercareben. Hazahozatva sem volt drágább, mint az itthoni társai és sokkal több színből választhattam.(A szállításokat a HCK Futárszolgálat végezte nekünk mindig. Jó áron dolgoznak és nagyon megbízható csapat. Háztól-házig szállítást végeznek mindkét irányban.)
Jó kis szék volt. Csodaszép, vidám színekkel. Szerettem, mert összecsukva stabilan állt. Kinyitva is kényelmesnek tűnt az ülése és mivel három pozícióban lehetett dönteni a háttámlát, elég fiatal babák is ülhetnek benne...persze csak az evés ideje alatt. A párnázott ülését könnyen lehetett tisztítani. Öt pontos biztonsági öve tutin rögzítette a csemetét.
Negatívuma az volt, hogy a családi étkezések alatt viszonylag messze ültek tőlünk a gyerkőcök, picit kirekesztve. Ami miatt végül mégis megváltam tőle az nem is igazán a szék hibája volt, hanem a konyhánk mérete. Apró  konyhánk van, ahol a két dög nagy etetőszék egyszerűen beterítette az egész helységet.
A második: Ikea Antilop

Nem hiszem, hogy bárkinek be kellene mutatni ezt a világbajnok darabot. Mindenhol lehet vele találkozni, háztartásokban, éttermekben, szállodákban egyaránt. Igazi átgondolt, letisztult svéd darab, verhetetlen áron! Nekünk négy darab is van belőle (itthon kettő, nagyszülőknél kettő), és ez a négy is kevesebbe került, mint máshol egy.
Én szinte csak pozitívumokat tudok felsorolni az Antilopról. Rakásolható, ami nekünk fontos szempont volt. Igaz nem összecsukható, de mivel keskeny, nem foglal túl sok helyet. Egy szintben van egy normál étkezőasztallal. Ha rajta van a tálca, akkor sincs túl messze tőled és teljes jogú tagnak érezheti magát a csemete. Ha leveszed róla a tálcát, akkor szépen alácsúszik az asztalnak, mint egy normál szék és a baba szó szerint egy asztalnál ehet veletek.
Könnyű tisztítani. Nincs nagyon olyan darabja, ahova beleragadhat/megbújhat az ételmaradék.Nem tűnik persze túl kényelmesnek, de hisz nem ebben tölti az egész napját a gyerek! A legkisebb már rögtön ezt használta. Vettem hozzá egy támasztópárnát és azzal megtámogatva mindenféle gond nélkül, stabilan ült benne.
Nagyon sajnálom, hogy nem rögtön ezt vettük meg a lányoknak, de ugye ennek nem dönthető a támlája és akkor még csak kétpontos öve volt, az viszont bőven elég volt arra, hogy megakadályozza, hogy félelmet nem ismerő gyermekünk felálljon az etetőszékben.
Ha nyaralni mentünk, vittük magunkkal, mert atomjaira lehet szétszedni és aztán könnyen összerakni. A legnagyobb helyet az ülések foglalták el, de az sem volt vészes.

Negatívuma, - ami persze érthető, hogy ilyen, hisz csak így biztonságos - hogy a kissé szétálló lábaiban mi felnőttek rendre belebotlottunk. Volt olyan tálcánk, amin egy műanyag réteg  elég csúnyán elkezdett feljönni. Tekintettel arra, hogy egy új tálca is csak 1000 forint, hát ettől a hibájától nem mentünk neki a Dunának elkeseredésünkben.

Valaki mesélte, hogy hallott olyat, hogy felborult vele a gyerek. Szerintem még nem gyártottak olyan széket, amivel egy gyerkőc ne tudna felborulni. És ugye a Titanic is elsüllyeszthetetlen volt elvileg...
Nálunk soha senki nem borult fel a székkel, pedig három gyerek nyúzta 5 éven át!

A hatmadik: Stokke Tripp Trapp

Miután minden gyerek kinőtt az antilopokból, használtan vettünk három Stokke széket. Csak a széket, mert nekünk a többi extrára már nem volt szükségünk. Hiába múltak hat évesek a lányok, még mindig túl magas nekik egy normál székről az asztal. Meg lehetne ezt oldani párnával is, de az mindig szenvedés, mert kicsúszik, elmozdul stb. Csak a nyafogás van ilyenkor, így ez csak vészhelyzeti megoldás lehet nálunk.
A Tripp Trapp előtt volt/van még egy ikeás Urban gyerekszékünk, ami szintén nagyon hasznos volt a lányoknak, de az meg már elég magassá kezdett válni nekik. Azokat is használjuk még, csak most anyáékhoz költöztek le vidékre.Ezt a problémát prímán kiküszöböli a Stokke szék. Majd' centinként lehet állítani az ülés magasságát, tehát tényleg minden méretű és korú gyerek vagy akár felnőtt is használhatja. Dizájnos, csinos darab. Több színben elérhető és a rengeteg kiegészítővel akár újszülött kortól használhatjátok. Csak hát drága, nagyon! A szék maga 55.990 forint és akkor még nincs benne az ülőkebetét (+15.390) kicsiknek, esetleg a párna az ülőkébe (+12.190), hogy kényelmesebb legyen vagy az újszülött kortól használható "ülőke" (+27.990). Szerintem ezeket csak ebayről, jófogásról vagy valami hasonló helyről érdemes levadászni használtan. Még úgy sem lesz túl olcsó, de már messze megfizethetőbb.

Pozitívuma még a Stokkénak, hogy széles az ülőfelülete! Nem gondoltam volna, hogy ez bármikor szempont lesz nálunk, de a kisfiam állandóan izeg-mozog így mást sem csinálok,mint egyfolytában az "ülj már rendesen, mert mindjárt leesel" mantrát fújom, mikor az ikeás junior székeken ül. Na, ez a Tripp Trappal nincs így. Felnőttként is kényelmesen ül rajta az ember és 80kg-ig hitelesített. (Statikus ismerős mondta, hogy mindig kevesebbet írnak rá, mint amennyit tényleg kibírna, hogy még véletlenül se legyen baj).

Lábtartójának köszönhetően -ami szintén állítható- még a hároméves is könnyen fel tud mászni a székére és kényelmesen tartja a lábát. Külön áldás ez annak, akinek mondjuk a csimotái láblóbálósak és ettől a falra mászik. (mert persze az asztal alatt mondjuk egymást rugdossák és kész is a háború)

Ha már az legelején beszerzünk egy ilyen széket, tényleg éveken, évtizedeken át hasznos társa lehet a gyerekünknek. Ha a lányok teljesen asztal-szék méretűekké nőnek, a stokkék mennek az íróasztaluk mellé. És ez még 17 évesen sem lesz ciki a letisztul, modern formának köszönhetően!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése